Popcornia rakastetaan ympäri maailman, ja ikävä kyllä
monet ostavat popcorninsa mikropusseissa. Puhtaiden maissinjyvien
viattomuus tuhotaan tehtaalla, kun jyvät laitetaan suolaa, myrkkyjä ja
lisäaineita sisältäviin pusseihin. Tämän jutun luettuasi tartut
luultavasti ensi kerralla perinteiseen "kattilapopcorniin".
Myrkylliset pussit
Monien mikropussien sisus on päällystetty
perfluorokemikaaleilla (PFC), joiden on kerrottu vähentävän
hedelmällisyyttä ja olevan syypää useisiin syöpiin. Tehtailla pusseihin
lisätään myös muita kemikaaleja, jotta se kestäisi paremmin rasvaa.
Erilaiset kemikaalit voivat aiheuttaa muun muassa kilpirauhasen
häiriöitä sekä ADHD:ta. Myrkyttömien mikropopcorn-pussien löytäminen
saattaa olla hankalaa, sillä useimmiten pussit tulevat toiselta
tehtaalta, eivätkä popcornin valmistajat välttämättä edes tiedä, mitä
kemikaaleja pussissa on käytetty.
Vaarallinen mauste
Haitalliset kemikaalit eivät jää pelkästään
popcorn-pusseihin, sillä etenkin voin makua aiheuttava ainesosa
diasetyyli on aiheuttanut popcorn-tehtaiden työntekijöille
keuhkovaurioita sitä hengitettäessä. Osa valmistajista onkin jo
korvannut diasetyylin muilla voiaromeilla, jotka niin ikään on
yhdistetty huonontuneeseen terveyteen.
Geenimuuntelu
Maissi on saatettu saastuttaa jo ennen tehtaalle tuontia
muuntamalla sen ominaisuuksia geneettisesti. Geneettisesti muunnellun
ruoan pitkäaikaisvaikutuksia ei ole vielä ehditty tutkia kunnolla, mutta
eläinkokeista on saatu osviittaa niiden haittavaikutuksista
ruoansulatukseen, ruoka-aineallergioihin ja jopa kasvaimiin.
Transrasvat
Teollisvalmisteiset transrasvat ovat painajainen sekä
sydämellesi että lisääntymiskyvyllesi. Ruokateollisuus kuitenkin
rakastaa näitä rasvoja, sillä ne tekevät ruoasta paremmin säilyvää.
Pakkausten etiketeistä on toisinaan vaikea jäljittää rasvojen laatua,
joten suosi luonnollisempia valmistusmenetelmiä.
Vaihda terveellisempään – näin onnistut:
Valmista kattilassa
Perinteisen, liedellä valmistettavan popcornin teko ei
ole niin hankalaa kuin luulet. Osta kaupasta luomuvalmisteisia
maissinjyviä ja lisää kattilaan nokare voita, öljyöä tai vaikkapa
kookosöljyä. Peitä kattila kannella ja anna valmistua keskilämmöllä.
Popcorn on valmista, kun suurin osa poksahtelusta on loppunut. Voit
lisätä popcorniin terveellisiä mausteita, kuten kurkumaa tai
sitruunamehua, jälkikäteen.
Tee luonnollista mikropopcornia
Voit myös ostaa luomujyviä ja laittaa ne tavalliseen
paperipussiin. Taita pussin suu kiinni muutamalla taitoksella ja aseta
mikroon. Popcorn on jälleen syöntivalmista, kun poksahtelu on
suurimmilta osin päättynyt.
(MTV3)
Lähde: Rodale.com
oho D: kiitos tiedosta,tuli tarpeeseen!
VastaaPoista